marți, 28 decembrie 2010

buricu' pamantului

Locuiesc in Craiova, care este, dupa cum probabil stiti, un mare oras! Si cand zic "mare" ma bazez pe faptul ca voi, cititorii mei, ori sunteti din Craiova si cunoasteti la ce ma refer, ori sunteti colegi de facultate care in mare parte va trageti din niste satuce care insumate toate la un loc si inmultind cu 10 abia va strangeti cat un cartier de-al nostru si probabil v-ati mai uitat pe YouTube la fantana muzicala din centrul orasului.


Revenind la Craiova si cam cat de extraordinar este orasul acesta. Ca sa va formati o parere despre cat de asaltat este de turisti, ar trebui sa stiti ca-n oras de Craciun sunt 2 feluri de beculete: unele care clipocesc, altele care nu. Dintre astea 2 feluri, alea care nu clipocesc sunt beculetele puse de Primarie iar cele care clipocesc sunt defapt blitzurile de la aparatele foto ale strehaienilor, filiesenilor, caracalenilor, etc etc.

Mergeam azi pe strada si in fata la English Park vad coada mare la pozat. Lumea destul de grabita. Probabil ultimul tren spre Filiasi pleca in curand din Craiova, sau dracu stie ce atata graba. Toti sa-si faca poze cu un om de zapada artificiala sau iepure, nu l-am bagat in seama pana acum. Eh, asa ni se intampla noua astora, locuitorii marilor metropole. Pot sa ne puna si o piramida-n curtea blocului, credeti ca mai observa careva?

Ce m-a facut sa cred ca sunt din Filiasi toti acesti doritori de poze? Pai trebuie "cititi": barbatu', care e capul familiei si care de obicei se sacrifica pentru aceasta, e cel care face pozele. Il recunoasteti dupa lantul plin de chei pe care le invarte la vedere, sa vada tot rumanu' ca si-a pus lacate noi la toate cele 4 usi de la Dacie. De asemenea imediat sub genunchi se vede o dunga iar materialul pantalonilor e mai curat sub acea dunga. E dunga de la cizmele de cauciuc, pe care le poarta in restu' anului. Femeia o recunoasteti dupa batic. Batic nou, curat, cu desene cu fazani si gradini inflorite. Foarte probabil sa miroase a sapun Duru. Baiatul e imbracat frumos de obicei: adidasii ai buni, aia albi cu Total 60 pe lateral, blugi cu dragon pe buzunarul de la spate, iar sus bluza de trening Adibas. Fata, mereu nervoasa ca nu-i ies pozele lu' taso cu camera VGA de la Sagem: "Tati, fa-mi poza si cu Mosu' ca Anisoara din deal are poza de asta si pe hi5 de cand a fost la matusa-sa la oras anu trecut".

Invazia nu dureaza mult. Doar de sarbatori. Sunt ca gandacii aia de apar vara. Ii atrage lumina, ce sa le faci? Stau pana la revelion ca sa vada artificiile din centru de la concert si apoi se intorc acasa ca ramane vaca fara paie daca stau prea mult plecati. Hai v-am pupat, ma duc sa mai bag 2 lemne-n soba ca altfel iar adorm cu izmenele bagate-n sosetele ale groase, de lana.