vineri, 21 ianuarie 2011

lumea medicala si numele proprii

Ma dezgusta ca trebuie sa retin numele a milioane de medici frustrati care s-au gandit ca mai important decat descoperirile lor in sine nu poate fi decat migrena pe care ar putea s-o provoace unui student la medicina peste zeci sau sute de ani. De ce toti si-au dat numele la cate ceva? Si unghiul dintre degetul mare si aratator poarta un nume, pe care l-am uitat a 2a zi dupa examenul de la anatomie din anul 1! Dar totusi s-a gasit un idiot sa-l boteze. Tinand cont ca au masurat si unghiul dintre pula si coaie, ma bucur ca nu trebuie sa retin formula matematica a erectiei, cum ca unghiul (pula;coaie) creste direct proportional cu viteza la patrat inmultit cu volumul sanguin care trece prin pula. Probabil i-ar fi pus nume si asteia daca ar fi reusit s-o formuleze.

Citesc acuma despre o manevra. Manevra Giordano! Si cica daca unu are infarct renal, iar tu il ciocanesti cu degetul in zona rinichilor, pe ala o sa-l doara. Mamaaa, ce destept a fost si Giordano asta! Puteam sa inventez o mie de manevre ca a lu' asta, de exemplu:

1. Daca ii bagi cuiva degetul in ochi si acesta il inchide, inseamna ca pacientul este treaz.
2. Daca vezi o bancnota de 10 lei pe jos si te apleci inseamna ca acuitatea vizuala, reflexele si mobilitatea vertebrala sunt in limitele normalului.
3. Daca te scobesti in nas si scoti muci pentru mai mult de 3 bilute, inseamna ca esti racit.
4. Daca un pacient prezinta o taietura, iar tu ii bagi un creion colorat albastru pe care sa scrie (neaparat!) firma producatoare in partea din spate, iar pacientul reactioneaza violent sau urla, inseamna ca inca prezinta sensibilitate.

Si daca tot le-a placut sa-si boteze toate descoperirile lor de cacat cu numele propriu, atunci de ce pula mea nimeni nu a botezat cumva si tuseul rectal? Am inteles cine e primul destept de a ciocanit infarctul renal, vreau sa stiu cine e primul pervers de-a bagat mana pana la cot in curu' unui strain. Sa nu se mai faca tuseu rectal, sa se faca tuseul Kussmaul! Diareea cu pete deschise si samburi de lubenita sa se cheme "masa fecaloida Cushing". Un pacient cu pula mica sa nu mai sufere de micropenie, ci de "penis Addison". Sau ce, Addison n-a vazut nici un pacient cu vreun sindrom cauzator de pula mica, caruia sa se fi gandit sa-i dea numele lui?