sâmbătă, 1 ianuarie 2011

circuitul alcoolului in natura

Cu totii v-ati imbatat si ati vomitat macar o data in viata. Preferabil in aceeasi ordine si in aceeasi seara, desigur. Si cu totii ati apelat la aceeasi scuza cretina: "am amestecat bauturile!". Ma amuza faptul ca betivii au orgoliul lor: nu conteaza ca stau cu capul in WC si cu genunchii in pisatu' altora, nu conteaza ca toata seara s-au maimutarit si i-au distrat pe restu', dar conteaza sa nu incheie seara lasand sa se inteleaga ca ei se imbata usor! NU, ei rezista foarte bine, in mod normal sunt capabili sa bea si 2 piscine de bere si tot s-ar plange ca le e sete. Dar cand amesteca o bere cu un pahar de vin, praf sunt! Totul pana la amestec!

Pentru cultura voastra generala, berea, whisky-ul, tequilla, vinul si ce pula mea mai beti voi au 2 elemente in comun: apa si alcoolul etilic. Difera pretul, gustul si concentratia de alcool. Atata! Sa spui ca te-ai imbatat fiindca ai amestecat berea cu vinul e ca si cum ai spune ca te-ai imbatat ca ai amestecat o bere cu alte 2 beri!

Si luati d'acilea si explicatia stiintifica: alcoolul si tot ce mai ingerati voi (inclusiv saliva aluia de v-a scuipat in pahar cand voi erati la dans), se absoarbe la nivelul intestinului subtire. Din intestin trece in sange. Sangele, prin intermediul venei porte, ajunge la ficat. Ficatul are rolul de-a metaboliza totul, adica de a neutraliza alcoolul! Iar cand ficatul nu mai e capabil sa tina pasul, alcoolul ramane in sange intr-o cantitate considerabila. Sangele cu alcool ajunge la nivelul creierului, depaseste bariera hemato-encefalica si astfel apar toate simptomele alea. Deci, care e legatura intre circuitul asta si amestecul bauturilor? ... exact!

Imi plac aia care se aduna in jurul unuia caruia ii e rau: "mananca ceva". Si mereu gasesc ceva scarbos sa-i dea aluia sa manance, de parca intentionat il testeaza sa vada cat rezista pana isi scuipa stomacu. Daca n-ati mancat inainte, nu va mai obositi dupa. Insa nu este prea tarziu sa va bagati degetele pe gat pentru a elimina alcoolul care inca nu s-a absorbit!

Da stiu, o lectie importanta de viata ce v-am predat-o, din pacate, prea tarziu, cand revelionul deja a trecut!