vineri, 7 ianuarie 2011

a-m-e-r-i-c-a-n-i-i



Morsa asta cu sprancele groase cat o pista de biciclisti si cu sexualitate dubioasa cica ar avea 14 ani. Asa afiseaza pe la secunda 20. Judecand dupa nume, "Katherine", tind sa cred ca e fata. Dar totusi ma abtin. Si am vazut concursuri ca asta intr-o gramada de filme americane, drept dovada ca ei chiar se mandresc cu tinerii lor adolescenti care dupa 8 ani de scoala sunt capabili sa pronunte pe litere! Mare realizare, n-am ce zice. Imi imaginez un concurs de matematica in America:

Examinator: "Te rog sa numerit pana la 10, incepand cu cifra 7"
Student: "7, 9, 10"
Examinator: "L-ai sarit pe 8, dar ai fost atat de aproape! Locul 2 si felicitari!"
Chiar asa, ce insemna locul 2 la concursul de pronuntat pe litere? Locul 2 il obtii daca incurci doar o litera, locul 3 daca incurci 2 litere s.a.m.d.? Adica daca in loc de "masina" pronunti "basina" iei locul 2. Si nu prea inteleg nici rostul intrebarilor alea legate de originea cuvantului, definitie, etc. Pai daca ma pui pe pronunt "voma", crezi ca-mi pasa ce-a mancat ala inainte?

Acum va dati seama ce greu e sa mergi la examen cu hands free-ul? Atatea cuvinte medicale si toate fara sens. Si chiar asa, ca tot veni vorba: de ce lumea foloseste expresia "a copia cu hands-ul"? Copiezi doar daca ai sursa in fata, in schimb tu reproduci ce-ti dicteaza altul, asadar si consecintele in cazul in care esti prins ar trebui sa fie mai blande! Americanii organizeaza concursuri, promoveaza fenomenul asta, la noi ce se intampla? Dam studentii afara de la examene pentru ca stiu sa scrie pe litere!

coleg (care dicteaza): Scrie cu liniuta, primul: hipoxantinguaninfosforiboziltransferaza.
tu (care ai examen): As dori sa stiu definitia mai intai
coleg: Este o enzima implicata in metabolismul bazelor azotate.
tu: Imi poti spune si originea cuvantului?
coleg: Este o denumire chimica.
tu: Poti sa faci o propozitie cu el?
coleg: Hipoxantinguaninfosforiboziltransferaza este implicata in etiologia gutei.
tu: h-i-p-o-x-a-n-t-i-n-g-u-a-n-i-n-f-o-s-f-o-r-i-b-o-z-i-l-t-r-a-n-s-f-e-r-a-z-a! Gata, treci mai departe!

Pai nu-i deloc usor! Uitati-va si la pustiu asta...   e-s-t-e   t-a-r-e!